Op dinsdag- en donderdagvoormiddag 28 en 30 maart 2023 trekken de leerlingen 5 en 6 Verzorging van GO! atheneum Klein-Brabant in Bornem naar de dienst oncologie van het AZ Rivierenland.
De twee organisaties sloegen de handen in elkaar en werkten samen een nieuw project uit.

Jelle Dierks, leerkracht opvoedkunde GO! atheneum Klein-Brabant: “In het begin van het schooljaar gingen de leerkrachten uit de richting Verzorging op zoek naar een nieuw en leerrijk project voor de leerlingen van de derde graad Verzorging.
Ze kwamen terecht bij een bestaande organisatie ‘JOHH Trofee Switch’. Deze organisatie stimuleert jongeren en hun begeleiders om zelf te ervaren hoe het is om hulpbehoevend te zijn. Hierna werken de jongeren een warm project uit om hulpbehoevende personen te ondersteunen. ”

De leerlingen van GO! atheneum Klein-Brabant gingen meteen enthousiast aan de slag en zochten naar een doelgroep die net iets buiten hun comfortzone ligt.
Zo kwamen ze uit bij personen met een ziekte, in dit geval kanker. Contacten werden gelegd met de dienst oncologie uit het AZ Rivierenland, waarna het project verder samen werd uitgewerkt.

De leerlingen Verzorging bieden twee voormiddagen een hand- en voetmassage aan terwijl de patiënten hun behandeling krijgen. Er zijn heel wat zaken waar de leerlingen rekening mee dienen te houden tijdens deze massages. Hiervoor werden ze professioneel voorbereid op school door een psychologisch consulent uit het ziekenhuis. Ook tijdens de lessen leerden ze plannen, organiseren, gepast communiceren en oefenden ze natuurlijk extra op hand- en voetmassages.

Ook de organisatie ‘JOHH Trofee Switch’ was enthousiast over dit project, zij schakelden een cameraploeg in om deze warme actie vast te leggen. Presentatrice en ambassadrice Eline De Munck zal hierbij aanwezig zijn.
Na de twee projectdagen dienen de leerlingen een filmpje in bij de organistoren. Hierin geven ze weer hoe het hele traject verliep. Het wordt nog spannend want met deze deelname kunnen ze een prijs winnen.  

Met dit soort projecten willen alle betrokken partijen nogmaals aantonen dat de zorgsector veel mogelijkheden biedt. Jongeren kunnen ontdekken hoe het eraan toegaat in een ziekenhuis en zijn alweer een ervaring rijker.