Vertaaltalent op GO! atheneum Klein-Brabant

De talenleerlingen van GO! atheneum Klein-Brabant in Bornem behaalden de derde plaats in de wedstrijd Songtekstival van de Universiteit Antwerpen.

Ze vertaalden het Engelse liedje Pointless van Lewis Capaldi naar het Nederlands en winnen daarmee honderd euro.

Op dinsdag 16 mei 2023 vond de online prijsuitreiking plaats van de vertaalwedstrijd Songtekstival van de Universiteit Antwerpen.

De leerlingen uit het vijfde en zesde jaar van GO! atheneum Klein-Brabant die de richting moderne talen volgen deden mee.

Zij kozen ervoor om het Engelstalige lied Pointless van Lewis Capaldi te vertalen naar het Nederlands. De titel werd ‘Zonder jou’.

De Universiteit Antwerpen schrijft de wedstrijd uit voor alle derdegraadsleerlingen van het middelbaar onderwijs. De deelnemers konden uit een lijst van anderstalige liedjes kiezen om te vertalen.

Leerkracht Kirsten Van de Voorde stelde de wedstrijd voor aan de leerlingen en meteen waren ze enthousiast.

Hannah Haazen, Joke Hellemans, Hatice Baldemir, Zoé Merckx en Fien Polfliet kozen voor het Engelse lied.

Tijdens de lessen Taal & Cultuur werkten ze aan hun vertaling, die volledig zingbaar is en qua inhoud de kerngedachte van het oorspronkelijke nummer moest behouden.

Kirsten Van de Voorde: “Er zit muzikaal talent in de groep, zo spelen enkele leerlingen een instrument. Om de vertaling extra in de verf te zetten, mochten de deelnemers ook een audio- of video-opname opsturen. Daarom hebben de leerlingen het nummer ook ingezongen met begeleiding van gitaar en piano. Joke Hellemans verzorgde het gitaarspel en Hannah Haazen begeleidde de groep met haar piano. Met de hulp van taalleerkracht Apolline Desmet hebben de leerlingen en de leerkracht hun vertaling ingezongen en opgestuurd. Een derde plaats was het resultaat.”