“Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud”

Meer dan 35 ouders en sympathisanten, waaronder burgemeester Koen Van Den Heuvel, schepen van Onderwijs Willem Geeroms en jeugdacteur Jeremy Vandoorne komen tijdens de Voorleesweek een verhaal voorlezen aan de kinderen van GO! basisschool ’t Kasteeltje. 
Met dit initiatief wil het schoolteam en de oudervereniging het leesplezier stimuleren. 

Voorlezen – in welke taal dan ook – is een uitstekende manier om leesplezier door te geven aan een kind.

Door voor te lezen aan kinderen, stimuleer je niet alleen hun taalontwikkeling en woordenschat, maar geef je ook leesplezier door”, vertelt Tom Cornu, directeur van GO! basisschool ’t Kasteeltje.

“Voorlezen draagt bij tot een beter taalgevoel en taalbegrip, maar kinderen leren ook beter luisteren en trainen hun concentratievermogen. Niet alleen thuis, ook in de klas kan een voorleesmoment een welgekomen rustpunt zijn.  Zowel voor de ouders als voor de leerkrachten is het een positieve manier om banden aan te halen en exclusieve aandacht aan een kind te schenken. Samen een verhaal beleven is een mooie ervaring. Je prikkelt de creativiteit van een kind om verder te fantaseren.

GO! basisschool ’t Kasteeltje engageert zich als school jaarlijks in projecten om de kinderen een ruime en kritische blik op de wereld te gunnen. De Voorleesweek is daar een voorbeeld van. Door in aanraking te komen met verschillende verhalen in verscheidene talen, leren kinderen zich inleven in andere situaties.  Boeken geven kinderen inzicht in de – soms complexe – wereld om hen heen. Vaak leidt een voorleesmoment tot een gesprek en krijg je inzicht in de thema’s die een kind bezighouden.”

Verschillende voorleesmomenten in verscheidene talen

Tijdens de week van 21 t.e.m. 25 november 2022 slaan het schoolteam en de oudervereniging van GO! basisschool ’t Kasteeltje de handen in elkaar. Er komen een 35-tal ouders, grootouders en andere sympathisanten voorlezen in verschillende talen. 

Zo zal er naast het Nederlands, ook voorgelezen worden in het Italiaans, Frans, Arabisch, Oekraïens, Hebreeuws, Engels, Pools, …

Daarnaast staan er ook verschillende voorleesmomenten op het programma door de burgemeester Koen Van Den Heuvel en de schepen van Onderwijs Willem Geeroms. Ook komt jeugdacteur en TV-presentator Jeremy Vandoorne voorlezen en levert acteur Mathias Vergels een filmpje met een verhaal af.

“Als de kinderen zien dat je als (groot)ouder of leerkracht van voorlezen en lezen geniet, is de kans groot dat ze dat enthousiasme overnemen.  Als een kind goede herinneringen aan de voorleesmomenten koppelt, is de kans groter dat ze later het plezier van lezen en voorlezen ontdekken,” aldus Tom Cornu.

De pers is welkom om het evenement bij te wonen. Graag op voorhand een seintje via directeur@kasteeltje-puurs.be als u aanwezig wil zijn.

•             Start: maandag 21 november 2022 om 08u30, einde: vrijdag 25 november 2022 om 15u30

•             Maandag 21 november 2022 om 10u00: voorleesmoment met Willem Geeroms, Schepen van Jeugd, Sport, Onderwijs en Kinderopvang Puurs-Sint-Amands

•             Woensdag 23 november 2022 om 09u00: voorleesmoment met Jeremy Vandoorne, acteur en TV presentator

•             Donderdag 24 november 2022 om 11u00: voorleesmoment met Koen Van Den Heuvel, burgemeester van Puurs-Sint-Amands

Locatie: GO! basisschool ’t Kasteeltje, Molenstraat 7, 2870 Puurs-Sint-Amands